Arganul este un arbore originar din Maroc si din acesta se extrage uleiul de argan folosit la fabricarea untului de argan. Uleiul si untul de argan sunt folosite atat in bucatarie la prepararea de couscous sau paste dar mai ales in produse cosmetice care ajuta la intinerirea pielii protejand-o de arsuri solare, ii confera hidratare, o protejeaza de diferite infectii si trateaza acneea, avand si efect anti imbatranire. Grabeste vindecarea ranilor si diferite alte afectiuni ale pielii.

cosmetice bio - ulei de argan
cosmetice bio – ulei de argan

Uleiul de argan, este denumit „aurul Marocului” datorita raritatii sale, astfel pentru a se obține un litru de ulei, este necesara o cantitate de 30 kg de samburi de argan, ceea ce constituie producția a circa sase arbori de argan. In plus, este nevoie de aproximativ sase ani pentru a se obține prima recolta de fructe de argan de la un arbore. Uleiul de argan are culoarea galben deschis si transparent, cu gust și miros parfumate subtil. Este extrem de bogat in vitamina A, E și F, foarte bogat in acizi grași mono și poli-nesaturați, acid linoleic și steroli, are proprietăți antioxidante mult peste medie. Este folosit in cosmetica bio in stare naturali sau în componența diferitor creme.

Uleiul de argan contine:

  • 44% acid oleic acid
  • 30% acid alfa-linolenic
  • 12% acid palmitic
  • 6% acid stearidonic
  • 5% acid linoleic
  • 3% acid miristic

(sursa: wikipedia)

In unele zone din Maroc arganul inlocuieste maslinul, fiind folosit ca sursa de hrana pentru animle, materie prima pentru cherestea si chiar petrol.
In mod traditional, metoda de extragere a uleiului de argan este folosita in special de catre femei si tehnica fiind manuala, macinandu-se semintele prajite, amestecate cu  apa intr-un vas de piatra, la final storcandu-se amestecul rezultat. Uleiul de argan rezultat poate fi depozitat chiar si pana la 20 de ani daca nu se deschide recipientul si poate fi folosit timp de pana la 6 luni. Pasta de argan rezultata se foloseste ca nutret pentru animale.

Untul de argan este esential in fabricarea multor marci renumite dedicate produselor cosmetice bio. In afara beneficiilor aduse pielii este recomandat si la ingrijirea parului oferind acestuia stralucire si aspect matasos. Untul de argan se poate combina usor cu uleiuri esentiale si se pot face diferite combinatii pentru tratarea pielii si a parului.

, , , ,
Meniu