Rozmarinul in cosmetice bio

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis), este o planta aromata inrudita cu menta, salvia, cimbrul, busuiocul sau maghiranul. Originar din zonele uscate, stancoase din regiunile mediteraneene si America de Sud, este raspandit acum in intreaga lume nefiind pretentios chiar si la cultivarea in ghiveci in propria locuinta. Poate fi folosit proaspat, uscat, zdrobit sau congelat, sub diferite forme, ca atare sau extracte sub forma de pulbere sau lichide.

In medicina este folosit pentru tratarea bolilor de stomac, reumatismului cardioarticular, reumatismului degenerativ, rinitelor cronice catarale hipertrofice, anemie, tuse, stari de convalescenta, dispepsii, surmenaj psihic si intelectual, tratarea ascitei, bolilor de rinichi si inima, tonifierea organismului si ca adjuvant in tratamentul bolilor de inima, tratarea hipotensiunii arteriale, tratarea sclerozei cerebrale si pentru prevenirea sclerozei la persoanele peste 40 de ani, declansarea aparitiei menstruatiei intarziate si pentru stimularea contractiei vezicii biliare, tratarea hemiplegiilor si paraplegiilor spastice, tratarea tulburarilor cardiace fiind bogat in calciu, fier, vitamina B6.
De asemenea este foarte des folosit in bucatarie datorita aromei unice.

In cosmetice, datorita parfumului cu aroma de pin este folosit la parfumuri, sapunuri si alte produse cosmetice. In cosmetica este folosit pentru a atenua celulita, pentru a indeparta matreata si prin masaj cu uleiuri specifice pentru a reduce oboseala functionand si ca protector cardiac. Este foarte eficient cand este folosit sub forma de ulei si ca protectie contra tantarilor la fel ca si lavanda.

Rozmarinul este usor de recunoscut dupa frunzele sale lungi, plate si subtiri, verzi. Mirosul, asa cu spuneam, este unul asemanator pinului.

Utilizarea rozmarinului in cosmetice naturale:

Caracteristica principala a rozmarinului in ingrijirea pielii si utilizarea in cosmeticele naturale este capacitatea plantei de a elimina aspectul de ten gras. Fiind natural astringent, inlatura senzatia de grasime din piele si curata parul gras, fara a provoca uscaciune. Produsele de curatare a fetei, sampoanele si produsele cosmetice naturale cu rozmarin ajuta pielea grasa fara a fi nevoie de alte substante chimice dure. In loc sa va lase pielea uscata, ceea ce provoaca productia de ulei in exces, eruptii si un aspect gras, rozmarinul indeparteaza uleiul usor si natural.

Cand se aplica local ca ingredient in cosmeticele naturale, calitatile antiinflamatoare ale rozmarinului elimina cearcanele cauzate de varsta sau nopti pierdute prin stimularea circulatiei. Rozmarinul reduce roseata si umflarea, in cazul cremelor solare ajutand pielea arsa de vant sau soare. Circulatia crescuta restabileste elasticitatea naturala a pielii, diminuand aspectul pielii lasate si ridate pentru a oferi un ten ferm, tonifiat si sanatos. Antioxidantii din rozmarin incetinesc efectele imbatranirii, ajutand la fermitatea pielii si la reducerea liniilor fine. Rozmarinul poate reduce, de asemenea, acneea si petele datorita proprietatilor de regenerare celulara care elimina eficient aspectul cicatricilor, petelor si daunelor solare.

Aceeasi stimulare a circulatiei sangelui care imbunatateste aspectul pielii poate reduce caderea parului. Rozmarinul a fost folosit de secole pentru a preveni caderea parului, stimuland cresterea parului prin cresterea fluxului de sange din scalp. Masarea scalpului cu extract de rozmarin sau sampoane cu rozmarin poate preveni caderea parului si poate promova o noua crestere – ideala pentru barbatii cu chelie de tip masculin sau femeile cu par subtire.

Pentru activitatea sa antioxidanta s-a constatat ca aplicarea uleiului esential de rozmarin ajuta la combaterea imbatranirii pielii. Este foarte clar ca rozmarinul, fiind una dintre putinele plante care ajuta elasticitatea si etanseitatea pielii, ofera o modalitate naturala de a reduce aspectul ridurilor. Rozmarinul, impreuna cu alte cateva plante, are proprietati valoroase de reinnoire celulara, anti-inflamatorii si de aparare antioxidanta asupra pielii.

In prezent rozmarinul a creat numeroase discutii legate de performanta cognitiva si ajutorul in cazuri de boli degenerative. Un studiu din 2012 a analizat relatia dintre uleiul esential de rozmarin si comportamentul uman, folosind aroma de rozmarin pe subiectii de testare. Studiul a concluzionat ca performanta sarcinilor cognitive este „in mod semnificativ legata” de expunerea la aroma de rozmarin, concentratiile mai mari producand performante mai mari. Studiul a constatat ca aroma de rozmarin a imbunatatit viteza si acuratetea procesului de gandire.

Va recomandam samponul antimatreata de la Avril si deodorantul antiperspirant Senteurs du Sud.

Citeste despre…