Propolis, proprietati si beneficii in cosmetica organica 🍯

Ce este propolisul?

Propolisul este o substanta de tip clei, rasinoasa, ce este colectata din mugurii unor frunze si din axilele acestora, de catre albine. Acestea produc si folosesc propolisul pentru a acoperi pe dinauntru pereții stupului, protejand astfel stupul de aer si mentinand o temperatura constanta. Propolisul este folosit de albine si pentru a tine invadatorii departe, pentru a astupa anumite crapaturi sau pentru a lipi fagurii de marginile ce alcatuiesc ramele stupului.

Propolisul contine un component numit pinocembrin, care actioneaza ca si antifungic pentru om. Proprietatile antifungice, antiinflamatorii si antimicrobiene ale propolisului ajuta la vindecarea ranilor, a arsurilor sau a altor traumatisme, intrucat el potenteaza replicarea celulara si refacerea tesuturilor. Pe langa acestea, propolisul are capacitatea de a intari peretele celular si ajuta la mentinerea unui mediu intern aseptic.

Propolisul este un produs apicol folosit in terapii si pentru afectiuni diverse, datorita actiunii bioactive si a proprietăților sale antiinflamatorii, antimicotice, antibacteriene, antivirale, reparatorii si anestezice. Propolisul, impreuna cu mierea de albine si laptisorul de matca, reprezinta componentele majore ale produselor apicole.

Propolisul da tonus pielii si ajuta la reparearea acesteia, in special a pielii sensibile sau cu anumite afectiuni, eczeme, arsuri sau rani. Efectul sau antibacterian si antiinflamator functioneaza si ca tratament local.

Ce gasim in Propolis?

Au fost identificati cateva sute de compusi in propolis, in special polifenoli numiti flavonoizi, care reprezinta niste antioxidanti cu efect puternic impotriva unor afectiuni diverse din corp. In mod natural, regasiti in produsul rezultat cu ajutorul albinelor si anume propolisul, flavonoizii au rolul de a proteja stupul de factori externi, insa aceste efecte se traduc si pentru organismul uman. De asemenea, acesti antioxidanti se regasesc in mod natural si in fructe, legume, vin rosu sau ceaiuri.

Propolisul este un produs natural bio ce are in compozitie compusi organici precum rasina, polen, ceara si uleiuri esentiale, dar si fenoli, esteri, flavonoizi, beta-steroizi, terpene, aldehide si alcooli. El conține de asemenea un complex de compusi vegetali cu efect antibiotic și multe elemente chimice benefice pentru organism.

Flavonoizii care se regasesc in propolis sunt antioxidanti puternici si foarte diversi, cu proprietati diferite. Printre ei amintim pinocembrina, luteolina, miricetina, acidul fenolid, cafeic, cinamic, catechina, apigeninul si kaempferolul. Pe langa antioxidanti, propolisul contine vitamine precum B1, B2, B6, C, E si minerale precum Magneziu, Calciu, Fier, Potasiu, Sodiu sau Mangan.

Propolisul este un produs organic foarte versatil si cu foarte multe proprietati ce difera ca utilitate deoarece compozitia acestei substante organice poate varia destul de mult in functie de zona de unde provine in mod natural.

Ce beneficii are propolis asupra pielii?

Propolisul este un produs bio organic, cu efect antiinflamator natural datorita componentelor sale bioactive. Asadar extractul de propolis sau propolisul folosit sub alte forme precum creme, uleiuri sau lotiuni, are capacitatea de a crea un strat protector pentru piele, astfel incat aceasta sa se regenereze mult mai usor si repede in contextul unor arsuri, eruptii, zgarieturi sau eczeme. Capacitatea naturala a propolisului de vindecare a ranilor se datoreaza in egala masura si proprietatilor sale antimicrobiene deosebite care sterilizeaza pielea si grabesc procesul de refacere al acesteia.

Propolisul reprezinta un adjuvant potrivit in tratarea acneei, dar un produs cu bioproprietati utile in estomparea cicatricelor si semnelor lasate de aceasta. In industria de productie bio, propolisul este des folosit ca ingredient de baza in produsele cosmetice naturale, aducand rezultate pozitive asupra pielii atunci cand este utilizat regulat.

Propolisul este cunoscut pentru proprietatile sale naturale antiinflamatoare, de aceea este folosit cu succes in tratamentul anumitor eczeme sau alte problemele cronice ale pielii, cum ar fi psoriazis. Extractul de propolis este folosit in tratarea multor afectiuni ale pielii deoarece are un efect puternic antiseptic, antioxidant, antibacterial, antifungic si antiinflamator.

In ceea ce priveste capacitatea antioxidanta a elementelor ce intra in compozitia propolisului, aceasta este benefica in cazul pielii afectate de arsuri solare si poate reduce efectele nocive ale acestora, prin repararea si renegerarea pielii. Propolisul nu este toxic, dar cu toate acestea poate determina anumite reactii alergice. Inainte de a fi folosit pe o suprafata mare a corpului, este indicat sa fie testat intai pe o zona izolata.

De ce folosim propolis in cosmetica?

Datorita numeroaselor proprietati naturale ale sale precum cele antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare si antioxidante, propolisul este folosit pentru buna functionare a organismului, in special pentru piele si tenul fetei. Efectele pot fi de la cele anestezice, stimulatoare ale circulatiei, pana la cele dezinfectante sau reglatoare ale sebumului.

Propolis este folosit in compozitia diverselor cosmetice organice naturale precum creme de fata, creme de maini, lotiuni de corp, sampoane, masti de par, balsamuri sau deodorante.

Datorita proprietatilor bio rejuvenante si revitalizante, propolisul este utilizat in proportie foarte mare in produsele de curatare ale fetei, in creme si lotiuni de corp.

In ceea ce priveste sampoanele sau lotiunile pentru par cu propolis, acestea pot aduce rezultate impotriva productiei de matreata sau a excesului de sebum de pe scalp.

In cazul antiperspirantelor si a produselor after-shave, dar si a celor impotriva acneei, propolisul aduce avantajul unui efect antibacterian si reparator natural deosebit.

Cosmetice naturale cu propolis

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Meniu