Produse cosmetice fara parabeni

Ati auzit din ce in ce mai mult discutii legate de parabeni si efectele lor nocive, fiind compusi folositi in diferite produse cosmetice. Atentia la eticheta va asigura un produs cosmetic natural care nu ar trebui sa contina parabeni. Cu toate acestea, discutiile despre prezenta acestor substante nocive in produsele cosmetice aproape nu exista.

Parabenii sunt nocivi pentru un corp sanatos reprezentand de fapt o mare varietate de substante chimice nocive, despre care si un necunoscator ar spune ca ar trebui prevenite cand sunt descoperite pe etichetele multor produse cosmetice obisnuite. Utilizarea parabenilor a inceput la jumatatea secolului, rolul lor fiind initial indepartarea diferitelor microorganisme sau bacterii, fiind utilizati de asemenea ca si conservanti in diferite produse de igiena zilnica.

Avand o compozitie comparabila cu anumiti hormoni din corpul nostru ca si xenoestrogeni sunt considerati responsabili cu aparitia unor forme de cancer. Multe studii au demonstrat ca anumiti parabeni pot imita activitatea hormonala a estrogenului din celulele corpului. Activitatea estrogenului este legata de diferite tipuri de cancer de san, tumorile din san continand parabeni. Mai mult, afecteaza sistemul endocrin prin rolul negativ in sarcina sau fertilitate.

Asa cum spuneam inca de la inceput, o mare varietate de produse cosmetice contin parabeni, in special cele care au un continut in care apa este continuta in cantitaate mai mare, de exemplu multe sampoane si balsamuri folosite in mod frecvent. Fiind antimicrobieni si antifungici rolul lor ar fi protectia la bacterii si ciuperci. De altfel si produse cum ar fi creme hidratante, pasta de dinti, cremele de protectie solara, gelulire de dus contin parabeni. Acestia se absorb prin piele, fiin metabolizati si eliminati la nivelul urinei si bilei. Insa utilizarea lor zilnica creste efectul nociv.
Multe studii au avut ca scop diferentele intre organismele femeilor, barbatilor sau copiilor care folosesc sau nu produse cosmetice cu parabeni. Folosirea zilnica a determinat la multe persoane o crestere cu 20% a nivelului de propilparaben in urina. Acelasi lucru se intampla si in cazul lotiunilor pentru fata, par sau corp.
In anii 70 propilparabenul a fost considerat sigur pentru uzul ca si conservant in produsele alimentare, din fericire acum nu mai este cazul, studiile demonstrand rezultatele negative ale folosirii acestuia.

Cum recunoastem parabenii? Cum ne dam seama daca un produs contine sau nu parabeni?

Pe diverse etichete veti observa in lista ingredientelor anumite ingrediente care contin sufixul -paraben: metilparaben, propilparaben, butilparaben. Altii sunt listati ca si compusi care contin cuvantul benzoat. Alternativele sanatoase ar fi produsele pe care este stipulat “Fara parabeni” sau cosmetice certificate bio, sau care contin ingrediente alternative din plante cum ar fi etilhexilglicerina ori fenoxietanol.
In cazul in care va temeti de anumite cosmetice care contin diferiti compusi chimici, opriti folosirea lor. Optati pentru produse cosmetice organice, cosmetice cu ingrediente organice, din plante. Site-ul nostru va ofera o gama larga de astfel de produse cosmetice bio, fara parabeni si certificate CosmeBio si Ecocert.

Citeste despre…