Lavanda, proprietati si efecte benefice in cosmetice naturale

Proprietatile si efectele benefice ale lavandei

Lavanda, sau in denumirea ei stiintifica „Lavandula Angustifolia”, este un arbust de talie mica de aproximativ 50 centimetri, din regiunea mediteraneana. Acesta are frunze verzi si inguste iar tulpinile cresc de regula vertical. Florile sunt parfumate si de culoare mov sau violet deschis. Acestea apar in conuri dupa frunze, in timpul verii.

Pe langa aspectul frumos, lavanda are foarte multe beneficii si proprietati atat in industria cosmetica sau cea a parfumurilor, cat si in aromaterapie, industria detergentilor, a sapunurilor si sampoanelor sau a fitoterapiei. In functie de produsul obtinut din lavanda, aceasta poate fi procesata in mai multe moduri, cel mai des intalnit procedeu fiind obtinerea extractului de ulei esential de lavanda. Cele care se folosesc in scop terapeutic sunt florile de lavanda, astfel ca uleiul esential este extras din flori uscate de lavanda.

Lavanda era una dintre cele mai populare si cunoscute plante in trecut, folosita deseori de catre popoarele arabe si egiptene, care faceau din aceasta planta extraordinara parfumuri, creme si ulterior foloseau aceste produse inclusiv pentru mumificarea faraonilor.

In era noastra insa, romanii obisnuiau sa foloseasca lavanda pentru a isi parfuma casa sau apa de baie, ori ca si repelent pentru molii. Insa astazi lavanda nu este folosita doar ca planta ornamentala, parfum de camera sau alungator de molii, deoarece aceasta este foarte eficienta in industria cosmetica si sanatate, avand foarte multe proprietati deosebite.

Compozitie si actiune

Florile de lavanda contin ulei volatil ce are in compozitia sa anumiti alcooli precum linalool, geraniol, nerol, lavandulol, tanin, dar si rasina si pectine.

In ceea ce priveste actiunea esentei de lavanda, produsele terapeutice ce contin levantica au actiune antimicrobiana, antiseptica, cicatrizanta, antiinflamatoare, calmanta si diuretica.

Beneficiile uleiului

In cosmetica, datorita proprietatilor lui antimicrobiene, antialergice, antiseptice si cicatrizante, uleiul de lavanda este folosit de cel putin doua secole incoace. Inca de pe vremuri, acesta era folosit ca remediu pentru tenul acneic, pentru ameliorarea unor eczeme, alergii, arsuri sau iritatii. De asemenea, acesta se folosea inclusiv ca si ulei de par, avand efect remarcabil impotriva scalpului gras sau a matretii.

Astfel, uleiul organic de lavanda este folosit cu succes si astazi pentru obtinerea unui scalp curat, fara matreata. Acesta se poate combina in masti de par impreuna cu ulei de masline sau migdale, pentru un efect si mai accentuat.

Datorita faptului ca anumiti compusi din uleiul de lavanda stimuleaza productia naturala de antioxidanti, acesta protejeaza pielea si impotriva aparitiei ridurilor. Combinat cu ulei de nuca de cocos si folosit ca emolient in rutina zilnica, uleiul natural de lavanda confera tenului un aspect frumos si sanatos, prelungind tinerea acestuia pe termen lung.

Potrivit unor studiilor clinice, aromaterapia este o practica ce are rolul de a imbunatati starea psihica si totodata starea de sanatate prin intermediul unor terapii relaxante cu uleiuri esentiale pure, difuzate in aer sau integrate in uleiuri de masaj. Aromaterapia cu ulei de lavanda are efecte deosebite atat asupra pielii cat mai ales asupra sistemului nervos, fiind un foarte bun destresant. Uleiul de lavanda combate cu succes starile de anxietate, stresul sau starile depresive.

In aceeasi idee, lavanda are efect si asupra somnului, imbunatatind calitatea acestuia si reducand insomnia.

Lavanda trateaza acneea, arsurile si iritatiile pielii

Uleiul de lavanda este recomandat ca ingredient in produsele cosmetice, in prevenirea sau tratarea acneei, deoarece calmeaza inflamatia provocata de aceasta.

De asemenea, esenta de lavanda are efect benefic si in cazul eczemelor sau dermatitelor ori iritatiilor de dupa epilat, lasand pielea fina si reducand inflamatia.

Uleiul natural de lavantica reprezinta totodata si un bun adjuvant in unele afectiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul. In cazul persoanelor cu piele foarte uscata sau cu arsuri solare superficiale, uleiul sau cremele ce au in compozitia lor extract de lavanda ajuta pielea sa se vindece, sa se hidrateze, sa se calmeze si sa-si refaca aspectul sanatos.

Extractul natural de lavanda este recomandat in rutina zilnica de ingrijire a tuturor tipurilor de piele, deoarece:
✔️ Purifica pielea, oferind luminozitate si fermitate tenului;
✔️ Ajuta la reintinerirea pielii daca este folosit cu regularitate, datorita proprietatilor sale antiseptice, calmante, echilibrante si curative;
✔️ Vindeca ranile superficiale de pe piele, precum intepaturi ori zgarieturi si amelioreaza durerile provocate de acestea;
✔️ Reprezinta un bun adjuvant in vindecarea arsurilor usoare, arsurilor solare, acneei, abceselor, micozelor, psoriazisului sau eczemelor, datorita efectului calmant si antiseptic.

Cosmetice naturale cu lavanda

Asadar, de ce sa nu incerci produse organice cu lavanda, obtinute din inima naturii? Acestea au foarte multe beneficii si nutrienti de care pielea si tenul tau se vor bucura cu siguranta.
In oferta Biorigine poti gasi mai multe produse bio cu lavanda, precum: sampon, crema, serum de fata bio – marca Avril, sau sampon solid pentru copii, sapun lichid/solid si gel de dus – marca Ma Provence.

, , , , , , , , , , , , , ,
Meniu