Ghid util: Cum poti afla care este tipul tau de ten?

Afla cum poti afla care este tipul tau de ten!

Cel mai important pas in ingrijirea tenului vine tocmai din intelegerea tipului specific de piele si a modului in care acesta se adapteaza la anumite circumstante sau sezonalitate.

Pielea ta este cel mai mare organ al corpului tau, la fel de complex si inteligent ca inima, plamanii, ficatul si alte organe vitale. Folosirea demachiantelor si a tratamentelor extrem de dure, menite sa usuce pielea, chiar daca acestea sunt recomandate pentru tenul excesiv de uleios, poate duce la un rezultat fix opus si anume la secretia de si mai mult sebum de catre piele, ca efect compensator al organismului.

In schimb, aplicarea cremelor hidratante prea groase sau grele poate duce la scaderea productiei de ulei natural, rezultand o piele uscata.

Alocarea timpului necesar pentru a afla nevoile specifice tenului tau, te va ajuta sa alegi optiunile cele mai potrivite care iti vor echilibra pielea, rezultand un ten mai sanatos si mai luminos!

Pielea fiecarei persoane este unica, dar exista cateva tipuri comune de piele care te pot ajuta sa identifici zona in care te incadrezi. Cele trei tipuri principale de piele sunt denumite in mod clasic ca piele grasa, mixta sau uscata. Iata doua moduri usoare de a determina tipul de piele acasa:

METODA BARE-FACED (FARA MASCA)

Curata bine fata cu un demachiant si apoi lasa tenul sa se usuce. Fata trebuie sa ramana demachiata, fara a aplica orice fel de creme hidratante, seruri sau tratamente suplimentare. Dupa 30 de minute, examineaza-ti obrajii, barbia, nasul si fruntea si vezi daca observi orice stralucire pe piele. Dupa alte 30 de minute, evalueaza daca pielea ta se simte uscata, mai ales daca zambesti sau efectuezi orice alte expresii faciale. Daca pielea ta se simte stransa, probabil ca ai un ten uscat. In caz ca exista o stralucire vizibila pe nas si pe frunte, tenul este cel mai probabil unul mixt. Intr-un al treilea caz, daca obrajii tai stralucesc pe langa frunte si nas, cel mai probabil ai pielea grasa.

METODA FOAIA DE STERGERE

Aceasta metoda este una mult mai rapida si adesea face o diferentiere excelenta intre tipurile de piele grasa si cea uscata. Tamponeaza usor o hartie absorbanta pe diferite zone ale fetei. Ulterior, tine foaia la lumina pentru a determina cat ulei este vizibil pe aceasta. Daca foaia a preluat putin sau deloc ulei, cel mai probabil ai o piele uscata. Daca foaia de tamponare dezvaluie ulei din zonele fruntii si ale nasului, pielea ta este una mixta. In cele din urma, daca hartia absorbanta este saturata cu ulei, este extrem de probabil sa ai pielea grasa.

TIPURI DE PIELE

Piele uscata

Pielea uscata se poate simti stransa pe tot parcursul zilei si poate prezenta descuamari vizibile. Ea se datoreaza in mare parte geneticii, factorilor de mediu, cum ar fi stilul de viata si dieta, schimbarile hormonale sau clima. Deshidratarea este, de asemenea, o cauza principala a pielii uscate, asa ca bea multa apa si evita diureticele precum alcoolul si cofeina. Aceste obiceiuri pot face o diferenta semnificativa in felul in care se simte si arata pielea ta.

Exfolierea zilnica cu produse cosmetice cu adaos de ingrediente naturale blande, neabrazive ajuta la refacerea celulelor pielii fara a indeparta uleiurile naturale ale pielii. Fara un strat suplimentar de piele moarta, serurile si tratamentele vor fi absorbite mai usor. Cele mai bune hidratante pentru pielea uscata sunt cele care contin acid hialuronic (deseori enumerat ca hialuronat de sodiu in ingrediente), glicerina si active marine precum algele, datorita capacitatii lor de a atrage apa si de a o livra direct celulelor pielii. Emolientii, inclusiv squalanul si uleiul de camelie, ajuta la netezirea si hidratarea pielii in mod uniform si eficient.

Piele mixta

Persoanele cu piele mixta se confrunta adesea cu uscaciune in zona obrajilor, ceea ce face o prioritate in a gasi o crema hidratanta care sa nu fie prea grea, dar suficient de puternica pentru a pastra hidratata zona respectiva. Cei cu piele mixta nu sunt predispusi la eruptii pe obraji si tind sa aiba o zona T bine hidratata. Exfolierea blanda, zilnica, este, de asemenea, importanta pentru a mentine echilibrul zonei T si al obrajilor. Cremele hidratante cu o textura asemanatoare gelului sunt absorbite mai repede si sunt mai putin probabil sa provoace eruptii. Incepeti cu o cantitate mica si cresteti dupa cum este necesar pentru a evita hidratarea excesiva sau agresiunea pielii.

Piele grasa

Excesul de ulei poate lasa adesea porii congestionati si infundati. Vestea fericita este totusi ca pielea grasa pare mai tanara si mai supla, deoarece are mai multa umiditate naturala si este mai putin predispusa la riduri. Exfolierea zilnica enzimatica este esentiala pentru a promova refacerea celulara si pentru a preveni acumularea de sebum in pori. Un exfoliant bland este, de asemenea, util pentru echilibrarea tonusului si texturii pielii.

Pielea mai grasa este, de asemenea, predispusa la PIH (hiperpigmentare post-inflamatorie), o afectiune care lasa pete intunecate pe piele dupa vindecarea unor eruptii. Exfolierea va ajuta, de asemenea, la luminarea acestor pete intunecate, lustruind straturile superioare ale pielii si activand celulele noi. Cei cu eruptii acneice moderate pana la severe ar trebui sa ia in considerare utilizarea unui exfoliant care include ingrediente antibacteriene pentru a accelera vindecarea si pentru a preveni viitoarele aparitii de pete.

Nota speciala: Pielea sensibila

Gestionarea pielii sensibile poate fi o provocare, deoarece este nevoie de timp si efort considerabil pentru a determina ce ingrediente cauzeaza inflamatie si iritatie pielii. Pentru a usura acest proces, introduceti in rutina voastra cate o singura formula cosmetica sau produs nou odata. Aceasta regula se aplica atat pentru ingrijirea pielii, cat si pentru produsele cosmetice de make-up. Aceasta este o modalitate excelenta de a minimiza potentialele reactii pe fata. Daca pielea ta nu prezinta semne de reactii adverse dupa aplicarea initiala a produsului pe mana, aplica formula in zona din spatele uneia dintre urechi inainte de a o folosi pe fata.

Cauta produse cat mai naturale cu etichete care identifica formulele ca fiind neiritante si nesensibilizante si fara parabeni, parfumuri sintetice, ulei mineral, detergenti sulfati, ftalati, uree, DEA sau CEAI, deoarece aceste ingrediente pot duce la roseata si mancarime.

Concluzii

Nevoile pielii noastre se pot schimba in timp, iar luarea tuturor masurilor pentru a identifica cel mai bine nevoile sale este esentiala pentru ca aceasta sa functioneze si sa arate cat mai bine. Mentinerea sanatatii pielii tale ar trebui sa fie o prioritate de baza, in acest fel vei putea determina constant daca sunt necesare ajustari la ritualul tau actual de frumusete. In acest fel, vei reusi sa iti mentii pielea echilibrata si frumoasa pe termen lung!

Citeste despre…