Cosmetice – naturale, organice sau conventionale

In ultimii ani interesul pentru cosmeticele naturale si organice a crescut semnificativ. In cele ce urmeaza incercam sa intelegem felul in care aceste produse sunt etichetate, cum recunoastem un produs cosmetic bio si rolul etichetei asupra produselor cosmetice bio.

Ce sunt cosmeticele naturale?
De obicei, termenul „natural” implica faptul ca producatorii realizeaza formulele folosind ingrediente obtinute prin reactii chimice naturale.
Indiferent de sursa ingredientelor, toate produsele cosmetice sunt create cu ajutorul naturii. Este important sa ne amintim ca totul este alcatuit din substante chimice care pot fi si derivate sintetic, acest lucru nu inseamna ca un anumit produs nu este natural.

Ce sunt cosmeticele organice?
Termenul “organic” descrie ingredientele cultivate, recoltate si procesate intr-un mod care se potriveste cu standardele institutiilor de certificare pentru produsele organice.

Sunt mai multe modalitati de etichetare si certificare a produselor cosmetice. Ecocert si Cosmebio sunt unele dintre acestea, fiecare dintre ele avand un sistem de control al calitatii produselor cosmetice naturale si organice.

Criteriile de calitate ECOCERT pentru produsele cosmetice naturale garanteaza faptul ca 95% din ingrediente sunt de origine naturala si 5% provin din agricultura ecologica. De asemenea 50% din substantele pe baza de plantele utilizate provin din agricultura ecologica. Nu sunt permise coloranti si parfumuri sintetice, grasimi sintetice, uleiuri, siliconi si produse petroliere. Garanteaza ca nu au fost efectuate experimente pe animale cu produsul finit. Utilizarea materiilor prime animale trebuie sa provina numai de la animale vii. Pentru conservare cosmeticelor certificate ECOCERT sunt permise doar anumite substante. Nu se permit materii prime modificate genetic iar in cazul sterilizarii nu se accepta iradierea radioactiva.

Garantiile furnizate de eticheta cu certificare Cosmebio acopera fiecare etapa a ciclului de viata al produselor cosmetice, cum ar fi originea materiilor prime, pentru a promova aprovizionarea etica si durabila, metode de prelucrare blande si nepoluante, productia finala reprezentand o formula curata in toate etapele: depozitare, ambalare, etc.

100% organic: inseamna ca 100% din produs este fabricat cu ingrediente organice.
Organic: adica cel putin 95% din produs este fabricat cu ingrediente organice.
Fabricat cu ingrediente organice: adica cel putin 70% din produs este fabricat cu ingrediente organice.
Produsele conventionale contin mai putin de 70% ingrediente organice, acestea pot contine in continuare ingredientele organice, insa, producatorii nu pot pretinde ca acel produs cosmetic este organic.

Prin urmare, un produs cosmetic organic va contine doar ingrediente provenite din surse organice.

Natural inseamna organic?
Nu, natural si organic nu sunt termeni interschimbabili. Ingredientele naturale, adica substante chimice nederivate sintetic, pot proveni din plante care nu sunt cultivate organic.

Ce sunt cosmeticele conventionale?
Cosmeticele care nu contin etichete precum „natural” sau „organic” sunt produse care utilizeaza substante chimice sintetice. Din nou, totul este alcatuit din substante chimice. Producatorii folosesc substante chimice sintetice in formulele din procesul de productie din mai multe motive, inclusiv puritatea, stabilitatea, capacitatea si usurinta in ceea ce priveste aprovizionarea si alti factori economici.

Sunt ingredientele cosmetice sintetice periculoase?
Un ingredient chimic creat din surse sintetice nu este automat daunator. Ca si in cazul tuturor ingredientelor, excesul creaza probleme daunatoare sanatatii.

In plus, aceleasi cerinte de siguranta si etichetare se aplica tuturor produselor cosmetice, indiferent daca ingredientele sunt sintetice, naturale sau organice.

Prin urmare, este important sa utilizati produsele asa cum sunt destinate si sa cititi etichetele pentru a va asigura ca utilizati un produs corect si la recomandarea unui specialist in privinta frecventei de utilizare.

Sunt ingredientele cosmetice naturale si organice sigure?
Nu, un ingredient natural sau organic poate provoca diferite afectiuni, la fel ca orice alte ingrdiente. De exemplu, vitamina A naturala gasita in multe produse poate provoca rau atunci cand este folosita in exces.

Etichetele naturale si organice nu inseamna automat siguranta folosirii acestora. Este esential sa cititi etichetele si sa utilizati numai produsele conform dorintelor dumneavoastra de utilizare.

Nu uitati faptul ca producatorii poarta responsabilitatea legala de a se asigura ca produsele cosmetice pe care le comercializeaza sunt sigure pentru utilizare si etichetate corespunzator, respectiv certificate.

Citeste despre…