Aromaterapia cu ulei esential de smochin, un rasfat oriental

Aromaterapia cu ulei esential de smochin

Aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale se refera la o serie de terapii traditionale, alternative sau complementare care folosesc uleiuri esentiale si alti compusi ai plantelor aromatice.

Uleiurile esentiale sunt folosite de aproape 6.000 de ani, cu scopul de a imbunatati sanatatea sau starea de spirit a unei persoane.

S-a descoperit ca o serie de uleiuri esentiale au diferite grade de activitate antimicrobiana si se crede ca au proprietati antivirale, antifungice, insecticide si antioxidante. Aplicatiile aromaterapiei includ masaj, aplicatii topice si inhalare.

Aromaterapia este realizata cel mai des prin inhalare sau ca aplicare locala.

Inhalare: uleiurile se evapora in aer folosind un recipient cu difuzor, spray sau picaturi de ulei sau sunt inspirate, de exemplu, intr-o baie de aburi.

Pe langa faptul ca ofera un miros placut, uleiurile pentru aromoterapie pot oferi beneficii de dezinfectie respiratorie, decongestionante si psihologice.

Inhalarea uleiurilor esentiale stimuleaza sistemul olfactiv, partea creierului conectata cu mirosul, inclusiv nasul si creierul. Moleculele care intra in nas sau gura trec in plamani, iar de acolo, in alte parti ale corpului. Pe masura ce moleculele ajung la creier, ele afecteaza sistemul limbic, care este legat de emotii, ritmul cardiac, tensiunea arteriala, respiratia, memoria, stresul si echilibrul hormonal. In acest fel, uleiurile esentiale pot avea un efect subtil, dar holistic asupra organismului.

Aplicatii topice: uleiurile de masaj si produsele de baie si de ingrijire a pielii sunt absorbite prin piele. Masarea zonei in care urmeaza sa fie aplicat uleiul poate stimula circulatia si creste absorbtia pielii. De asemenea, se presupune ca zonele care sunt mai bogate in glande sudoripare si foliculi de par, cum ar fi capul sau palmele mainii, pot absorbi uleiurile mai eficient.
Uleiurile esentiale nu se aplica niciodata direct pe piele. Ele trebuie intotdeauna diluate cu un ulei purtator. Cele mai comune uleiuri purtatoare sunt uleiul de migdale sau uleiul de masline.

Beneficiile aromaterapiei

Aromaterapia este o terapie complementara. Nu ofera un remediu pentru eruptii cutanate sau boli, dar poate sprijini tratamentul conventional al diferitelor afectiuni. S-a demonstrat ca reduce:
✔️ Anxietate, agitatie, stres si depresie
✔️ Oboseala, insomnie si dureri de cap
✔️ Dureri musculare
✔️ Probleme circulatorii

Uleiul esential de smochin

Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer emblematic pentru bazinul mediteranean. Mugurii de smochin sunt folositi in alimentatie, precum in gemuri, pentru efectul lor de echilibrare asupra sistemului nervos si psihic. Intr-adevar, smochinul exercita o actiune linistitoare in caz de stres si ajuta la reglarea excesului de ganduri care uneori induc tulburari de somn. De asemenea, mugurii de smochin au o actiune favorabila asupra digestiei.

Uleiul din smochine provine din semintele din interiorul fructului. Uleiul de smochine este comestibil si este potrivit si ca lubrifiant. Produsele aromaterapeutice pot include si componente de smochin, derivate din frunzele de smochin.

Smochinul este un copac mic care are o inaltime maxima de aproximativ 9 metri. Din punct de vedere istoric, smochinul a crescut in Asia si in jurul Marii Mediterane, dar acum creste in multe locuri din lume care au vreme blanda sau tropicala.

Fructele din smochin variaza ca aspect in functie de specia smochinului. Totusi, indiferent de specie, ceea ce au in comun este o coaja moale care inconjoara pulpa suculenta si seminte in centru. Adesea, fermele de smochin vand fructele ca produse proaspete, desi acestea pot fi vandute si in conserve sau ca fructe uscate.

Crescatorii de smochine pot usca inclusiv semintele pentru a folosi uleiul continut de acestea. Aproximativ 30% dintr-o samanta de smochin este ulei pur. Uleiul din seminte nu este de un singur tip, ci acesta contine mai multe componente grase diferite. Odata ce producatorul extrage uleiul din samante, el este potrivit pentru consumul uman.

Aromele primare ale uleiului de smochin pot evoca un sentiment de mirosuri naturale, asemanatoare padurilor. Moleculele parfumate ale frunzelor de smochin dizolvate in ulei formeaza baze potrivite pentru uleiuri de aromoterapie, sau chiar parfumuri, alaturi de alte arome. Unele produse parfumate au, de asemenea, ulei de smochine ca ingredient unic.

Produse cu ulei esential de smochin

Senteurs du Sud aduce in casa ta parfumul reconfortant cu ulei esential de smochin. Creeaza un paradis al mirosului calmant de smochin, perfect pentru relaxare. Biorigine iti pune la dispozitie produsele bio Senteurs du Sud pentru casa. Acceseaza meniul Casa BiO si comanda:
✔️ Parfumul pentru casa cu aroma parfumata de smochine
✔️ Parfumul de camera cu ulei esential de smochin
✔️ Lumanare parfumata cu aroma catifelata de smochine

Citeste despre…