7 greșeli pe care le faci la duș și care îți distrug pielea

O activitate atât de banală, precum aceea de a face baie ar trebui să se desfășoare într-un mod simplu. Așa se și întâmplă, dar mulți dintre noi comitem, fără să ne dăm seama, aceleași greșeli de fiecare dată când intrăm în cadă sau sub duș. Iar dermatologii sunt cei mai în măsură pentru a ne spune care sunt acestea:

ingrijire piele dus
Credit foto isitsharp

1. Petreci prea mult timp la duș

“Dușurile lungi și fierbinți sunt deseori vinovate pentru pielea uscată și iritată”, spune dr. Shari Marchbein, dermatolog certificat și asistent universitar de dermatologie la Facultatea de Medicină din cadrul universității din New York. “Vă recomand să faceți dușuri scurte care să nu dureze mai mult de cinci minute.” Intri, te speli și ieși! Pentru a-ți ajuta pielea și pentru a economisi apă, poți opri robinetul în timp ce lași balsamul să intre în păr sau când te depilezi.

2. Te speli cu apă prea fierbinte

Pe lângă faptul că petreci prea mult timp la duș, o altă greșeală frecventă este creștereaexce sivă a temperaturii apei și relaxarea într-o baie fierbinte, cu aburi. Probabil că te simți bine pe moment, însă acest lucru nu este de bun augur pentru piele. “Le spun întotdeauna clienților mei că dușurile sunt o afacere, nu un răsfăț”, afirmă dr. Rita Linker, dermatolog certificat la Spring Street Dermatology din New York. “Dușurile fierbinți înlătură sebumul natural și lubrifiant al pielii, prin urmare ideal ar fi să facem dușuri călduțe și scurte.”

3. Curățarea cu produse prea agresive

“O altă cauză a pielii uscate și iritate este utilizarea de săpunuri aspre, săpunuri parfumate, săpunuri care usucă pielea și săpunuri antibacteriene”, spune dr. Marchbein. Stai departe de orice produs de curățare care conține chimicale cu nemiluita și ține minte: cu cât mai delicat și mai natural, cu atât mai bine.
În acest sens, o idee minunată este să folosești gelurile de duș și săpunurile solide și lichide din gama Ma Provence, de la Biorigine. Sunt produse cu parfumuri suave și rafinate, care nu conțin parabeni, coloranți și conservanți.


4. Spălarea cu buretele de baie

Da, ne referim la buretele exfoliant. “Bureții de baie formează un cuib de bacterii și ciuperci și nu ar trebui folosiți la duș. Mai ales, nu ar trebui folosiți de mai multe persoane la rând, pentru că astfel se răspândesc cel mai des micozele între membrii familiei”, e de părere dr. Linkner. Optează pentru un prosop curat de fiecare dată când faci baie sau pur și simplu folosește-ți mâinile, apa și săpunul.

5. Nu schimbi lamele de ras suficient de des

Mâna sus dacă folosești aceeași lamă de ras de prea mult timp, în încercarea de a amâna achiziționarea unei rezerve costisitoare. Din păcate, acesta este un model de „așa nu”. Firele de păr crescute pe sub piele, foliculita (inflamația foliculilor de păr) și iritarea pielii pot fi rezultate ale unei lame de ras învechite. Pentru cele mai bune rezultate în ceea ce privește depilarea, recomandarea este să schimbi lama de ras la fiecare două-trei „acțiuni”.

6. Folosești în zona intimă produse de curățare fără pH echilibrat

Este important să utilizezi produse de curațare cu formule specifice pentru organele genitale externe. Microbiomul vaginal este extrem de sensibil, iar produsele dezechilibrate îl pot afecta prin distrugerea unor bacterii bune și perturbarea nivelului pH-ului său ușor acid. Acest lucru duce la candidoză, mâncărimi, arsuri și mirosuri neplăcute. Alege gelul bio intim Avril, cu apă florală organică de gălbenele sau gelul intim bio Ciel d’Azur cu aloe vera 77%, de la Biorigine, ambele asigurând o curățare delicată, fără a distruge flora naturală a zonei și echilibrul pH-ului.

7. Uiți să îți hidratezi pielea imediat după duș

Însăși natura dușului, chiar dacă e scurt și călduț, înlătură o cantitate de sebum, motiv pentru care pielea se simte uscată și iritată. De aceea, hidratarea după duș este esențială pentru o piele sănătoasă. Este important să ne hidratăm din belșug, din cap până în picioare, în 60 de secunde de la ieșirea din duș. Caută creme hidratante cu ceramide (o lipidă care se găsește în mod natural în piele) pentru a ajuta la înlocuirea celor eliminate din piele, precum și agenți de hidratare, cum ar fi acidul hialuronic și glicerina.

Citeste despre…

Meniu